Breastfeeding

Hmm aku suke ngat topik ni...masa mula2 dulu x yakin gak nk susukan adam tanpa cmpur formula milk (FM). Tapi berkat keyakinan dan kesungguhan disusuli doa n tawaduk (betul ke ejaan tu?), dpt juga susukan adam hingga kini. Yelah sbg ibu yg bekerjaya ni masa kita terhad di opis tu. Mmg mjadi kebiasaan mana2 ibu menyusu msti akan membawa gajet mengepam. Breast pump, botoi susu 3/4 botol, cooler bag and chiller (nk pastikan susu bertahan selama 8 jam).

Sesi mengepam aku 2kali jek kt opis, balik umah lagi skali and seterusnya direct feed je kt adam. So hasil yg dpt selama 3 sesi tu adalah seperti tertera di bawah ni...

Sesi pertama: 11.30 pg = 5-6.5 oz
Sesi kedua: 4.30 ptg = 5-5.5 oz
Sesi ketiga: 7.00 mlm (sebelah direct feed) = 2-3 oz

So hasil perahan dptla 12oz ke 13oz sehari. Selalunya aku bekalkan 4 botol utk adam masa kt umah pengasuh. Setiap botol 3 oz je. Pengasuh aku bahasakan dirinya 'mak' ngan bebudak ni. Mmg dh lama mengasuh anak2 aku since masa najwa 8 bulan lg. Sehinggalah anak dh 3 ni. So far jagaannya mmg tip top.

Jarang aku kene amik cuti, coz mak ni jenis yg menitikberatkan kesihatan. Mkn ulam2ulaman, xde mkn aji nek moto tu...lemah minda katanya..itulah jugak yg najwa slalu bgtau kt aku. Jgn mkn petai, cekedis nnti lemah minda. Tang petai tu yg x tahan tu. Sakit perut acik mendongar ehh...Sebenarnya xnak bilik air berbau tu yg x bg mkn tu.

Labels: