Tutorial Tampal Batu Bling2

Deretan batu bling2

Ece ce cehh...tampal batu kt baju dan tudung pon nak wat tutorial kan..padahal uols msti dah expert kan?? Takpe aku nk sharing jugak, kan sharing is caring kan hehehhe...so first of all kene la beli batu mcm kt atas tu, corak dan paten mcmana pun tak kisahala..boleh didapati di kedai2 tudung, kalau yg duk kt KL tu bleh beli kt Jalan TAR, sekeping tu RM9...dapatla 6 corak bunga tu..

Gunting seperti ni ye.

Kemudian guntingkan menjadi seperti di atas..berhati2 takut tersalah gunting nnti rugi hehehe..Selepas gunting kan bling2 tu kpd bahagian2 yg uols nk, amikkan baju or tudung, then letakkan bling2 itu di atas permukaan baju dan tudung itu...

Letakkan seperti ini

Setelah diletakkan di atas baju dan tudung, make sure jgn buang plasti tu ye uols, kalau tak macamana nk melekat dgn baik di atas baju tu, panaskan seterika atau iron, jgn maksimum ye, just pertengahan degree kepanasannya tu ye...

Letakkan iron panas di atas palstik bling2 tu

Jgn takut plastik tu cair ye, mmg ia dicipta utk tahan panas dan tidak merosakkan baju dan tudung tu..MMG TIDAK CAIR OKEH!!! iron secara perlahan2, letakkan iron di atas plastik tu utk 2/3 minit pon takpe, iron dan tengok melekat dgn sempurna atau tak..kalau tak lekat lagi iron smpi uols rasa pueh hati tu..


Kemudian tarik plastik perlahan2

Okeh, kemudian dah pueh hati dgn keadaan yg diiron sebelum ni, bulehla tarik plastik tu perlahan2..,tarik dgn berhati2, kalau uols tgk ade batu yg melekat lagi di pasltik tu, iron lagi tau, ulangi proses di atas tu...

Taraa!!! ini hasilnya


Dan ini...

Mudah kan?? kalau uols upah org kt kedai tu buat, diorg caj RM5 hinggit kan..kalau buat sendiri jimat dan mudah...yg tudung tu aku baru tampal pagi tadi..anak2 tido lagi, hubby pulak pergi Perak lagi, aku tgk ade masa lagi sblm panaskan enjin kete, aku buat tu tak smpi 5 minit...Selamat Mencuba Uols!!!!

Labels: , , ,