Mengapa kita perlu menderma darah?

 
 10 sebab untuk menderma darah

Hari ini daku kongsikan beberapa kebaikan menderma darah ini. Kesinambungan dari entry semalam lah ni kan, sebab daku tak tau nak wat citer apa hari ini hahahahha...kalau baca kat atas ni banyak sebab mengapa kita perlu menderma darah. "Situasi ini hanya terpakai untuk mereka yang boleh menderma ye, yang tidak boleh menderma darah takpe, kita derma dalam bentuk lain pula ye hehehhe"


 
Kelayakan menderma darah

Kriteria di atas adalah syarat2 wajib bagi penderma darah. Sila pastikan anda memenuhi setiap syarat dan kriteria yang ditetapkan dan dengan itu anda dibolehkan untuk menderma. Kalau tidak memenuhi kriteria di atas mmg kita tidak dibenarkan menderma, takut2 memudaratkan diri kita dan diri si penerima darah kita tu ye


 
 Mereka yang dilarang menderma darah

Yang yang terdapat disenarai di atas ini adalah mereka yang dilarang menderma darah.... nauuzubillah... 
 Hemophilia.

Daku terbaca karangan budak lelaki ni. Very touching dan memberi semangat kepada kita untuk membantu mereka yang benar2 memerlukan. 


 


Hemofilia adalah gangguan pendarahan sepanjang hayat yang menghalang darah daripada membeku secara normal disebabkan kekurangan faktor pembekuan. Ini mengakibatkan pendarahan berpanjangan, justeru kecederaan kecil atau luka biasa boleh membawa kesan buruk serta membahayakan seseorang yang menghidap hemofilia, apatah lagi jika berlaku pendarahan dalaman.

Hemofilia adalah penyakit keturunan dan anak lelaki mempunyai peluang 50 peratus untuk mewarisi penyakit ini daripada ibunya. Ia membabitkan seorang bagi setiap 5,000 lelaki manakala anak perempuan mempunyai peluang 50 peratus menjadi pembawa.

“Masih belum ada ubat untuk hemofilia tetapi rawatan awal serta dilakukan berterusan nyata membolehkan pesakit hemofilia hidup lebih lama dan berkualiti.Labels: , ,