Aplikasi "Period Diary" untuk pengguna IPhone, IPad dan seangkatannya

Masukkan tarikh period


Okeh hari ini daku nak berkongsi cara daku merekodkan tarikh2 period setiap bulan. Daku dah berpikir panjang untuk buat topic ni sebenarnya. Bukan cakap pasal 18SX pon kan, nak berkongsi sesuatu yang menjadi lumrah hidup untuk semua kaum wanita di dunia. Cume segan sikit je kalau2 ada kaum hawa yang baca kan...blushhy gitu, hmmm macamlah ada kaum adam yang baca kan kekeke....



 Lagi 8 hari 'kawan baik' nak mai


Untuk pengguna2 iPhone, iPhone 4, iPad semua, mesti ada yang dah install aplikasi ini kan. Setiap kali 'kawan baik' tu datang, daku akan catat tarikhnya di diary ini. Baru nampak period cycle tu regular ke tak, pastu bila tarikh period dah dimasukkan kita boleh tahu bilakah waktu subur kita, kekeke membantu mereka yang ingin merancang untuk mendapatkan anak, daku???? Belum lagi....... Hihihihi. Tapi yang penting kita hanya mampu merancang, semuanya atas ketentuan dan izin Allah kan. 

 
Menunjukkan period kita regular atau tidak


Bila dah ada kemudahan ini tapi tidak digunakan memang rugi kan, dulu kelendar adalah tempat utama merekod tarikh2 ni, siap pangkah dengan pen merah or marker, kalau 7 hari, pangkahlah 7 hari, kalau 6 hari, pangkah 6 hari... pastu bila guys datang tempat kita, menggelabahlah nak menyorokkan kalendar tu kan heehhehe....Diorang tak perasan pon tapi biasalah kita kan punya banyak feeling dan rasa malu kan..memang wajib pon tindakan sebegitu hehehhe



 
Waktu subur

Mudah kan nak tau tarikh-tarikh waktu subur kita, jadi bagi yang belum mendownload applikasi ini, silalah download sekarang. Smartphone, android semua ada aplikasi ini, free je, mudah dan senang nak di update dari semasa ke semasa.


Ovulation day

Maksud ovulation day ialah, hari itu telur matang dan sedia untuk disenyawakan. Sebulan tu sehari je, hmm macam belajar subjek sains plak kan hehehhe...Dulu memang tak paham mende ni semua, pastu nanti kita akan aware tentang2 istilah2 sume ni kan.


Siap tunjuk mood, berat, suhu

Aplikasi ini juga akan mengingatkan kita tarikh period seterusnya, so mudah kan...Itu sahaja bebelan untuk kali ini, semoga bersua lagi di lain entry ye..adios...Daku punya mood happy today, hari2 pon macam tu jugak, kalau happy selalu nanti selalu jugak nampak muda kekekeke...

Labels: ,